ČLÁNKY
Podřipan roku 2010 (Hora Říp a okolí - Aktuální dění) Autor: Jiří Podrábský DiS
2010-12-13 00:05:00 Četlo: 7363 0 komentářů

Dne 11. 12. 2010 byly v rámci výroční schůze Vlastivědného spolku Říp, o.s. vyhlášena tradiční anketa za pozitivní propagaci regionu Podřipsko. Vítěz získal titul Podřipan roku 2010 a letos od členů spolku Říp nejvíce hlasů získali PhDr. Alena Potůčková, ředitelka Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem za organizaci famosní výstavy Antonín Slavíček 1870 - 1910 a Ak. mal. Jiří Brodský za celoroční boj o zachování unikátní barokní památky, roudnického pivovaru.

Oba vyznamenaní se zařadili mezi Ing. Dagmar Tomanovou, Mgr. Jaroslava Černého, PhDr. Quida Kastnera - in memoriam, kteří ocenění získali v letech 2007- 2009/.

Oba oceněné krátce představíme:

 PhDr. Alena Potůčková

PhDr. Alena Potůčková se narodila a do svých 16 let vyrůstala v Roudnici nad Labem, maturovala na gymnáziu v Praze. Vystudovala dějiny umění a etnografii na Masarykově/ tehdejší JEP/ univerzitě v Brně. Dlouhá léta pracovala jako kurátorka Českého muzea výtvarného umění v Praze, od roku 2008 je ředitelkou Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem/ návrat na místo činu/.

 

Ak. mal. Jiří Brodský 

Ak. mal. Jiří Brodský se narodil 27. 2. 1941 v Praze, jedenáctiletou střední školu ukončil v Roudnci nad Labem maturitou v roce 1958. Akademii výtvarného umění v Praze ukončil v roce 1966. Studoval malbu/ u Jiřího Horníka a Vladimíra Sychry/ a již ve škole se zajímal o restaurování/ u Bohuslava Slánského/. Od roku 1967 pracuje na volné noze jako restaurátor, od roku 1991 má ateliér v Roudnici nad Labem.

Součástí programu schůze bylo i předání šeku na 10 000 Kč jako výtěžek charitativního koncertu klavírní virtuosky Jitky Čechové v roudnické zámecké kapli, který se konal 1. 5. 2010. Symbolický šek převzal primář dětského oddělení MUDr. Miroslav Vostrý a poděkoval za zakoupení 4 monitorů dechu na novorozenecké oddělení Podřipské nemocnice.

 

Predani seku

Sek 

Koncert byl vyhlášen akcí roku 2010 spolku Říp/ zcela vyprodanou zámeckou kapli návštěvností letos v Roudnici nad Labem překonal jen koncert Lucie Bílé v kostele Narození Panny Marie/.

Dále byla přednesena zpráva o činnosti spolku Říp v roce 2010, zpráva pokladníka, poděkovali jsme paní Veronice Vápeníkové za vzorné vedení účetnictví, panu Jakubu Procházkovi za grafické služby a panu Mgr. Stanislavu Chvapilovi za celoroční spolupráci na poli ochrany přírody a úpravách vyhlídek z úbočí národní hory Říp.

V diskusi jsme navrhli plán akcí na rok 2011, z nichž na některé se může těšit i podřipská veřejnost. Zorganizujeme např. serii přednášek o historických památkách Roudnice nad Labem, zorganizujeme návštěvu výstavy barokního umění v Čechách "Karel Škréta (1610–1674) – umělec – doba – dílo" v Praze v lednu 2011, zorganizujeme zimní výstup na Milešovku v únoru 2011, pokusíme se označit turistické trasy/ Roudnice n.L.- Říp a Roudnice n.L.- Doksany, zorganizujeme hudební koncert v zámecké kapli 1.5.2011/

Děkujeme všem členům/ 24 zúčastněných+ 1 nově přijatý/ i pozvaným hostům/ 8 zúčastněných/ za účast a všem přejeme vše nejlepší v roce 2011 v našem krásném regionu Podřipsko.

Přidat komentář může pouze přihlášený uživatel.

Kamera - HORA ŘÍP

POČASÍ NA PODŘIPSKU

TEPLOTA

SRÁŽKY

Alpská restaurace - přijďte ochutnat naše speciality     Stavebniny Straškov - Stavte s námi     Vaněk plus s.r.o. - Uhelné sklady     Agrotip - Ing. Blažek - Zemědělská technika     Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem     Lobkowicz Evets     www.mlekozvrazkova.cz - informace o mléčném automatu ve Vražkové a Škodově statku     e-vany - kvalitní česká vana přímo od výrobce     Ginkozahrady     Petr Benetka - nejen umělecký kovář a zámečník     Duoton     MojePodřipsko.cz