ČLÁNKY
Podřipan roku 2008 (Hora Říp a okolí - Aktuální dění) Autor: MUDr. Ondřej Krajník
2008-12-16 12:04:21 Četlo: 4017 0 komentářů

Anketu Podřipan roku vyhlašuje už druhým rokem Vlastivědný spolek Říp pro osobnost, která se nejvíce zasloužila o nezištnou propagaci regionu Podřipsko.

Letos zvítězil pan Mgr. Jaroslav Černý, který je na fotografii a který několik desetiletí organizuje kulturní život v Roudnici nad Labem a zcela nezištně odborně pomáhá při přípravě mnoha kulturních akcí ve městě i regionu.


Gratulujeme.


Osobnost pana učitele nejlépe dotvoří komentář PhDr. Quido Kastnera, který jsme převzali z vlastivědného sborníku Podřipsko č. 10 - 2000:


Mgr. Jaroslav Černý

Mezi osobnosti roudnického kulturního života, které je třeba připomenout náleží Mgr. Jaroslav Černý/ nar. 1942/, v pořadí druhý ředitel Galerie výtvarných umění v Roudnici nad Labem. Řízení této odborné instituce se ujal v roce 1981 a za jeho působení byly provedeny stavební úpravy v galerii a potom generální opravy roudnických kaplí sv. Josefa a sv. viléma Akvitánského. V nelehké době 80. let inicioval vydávání Kulturních listů litoměřického okresu, jejichž se stal šéfredaktorem. Vždy - oproti požadavkům tehdejšího ONV v Litoměřicích – zastával podřipskou linii tohoto periodika. Do redakční rady Kulturních listů a jako autory příspěvků v tomto časopisu prosadil osoby, vůči nimž měly četné výhrady Městký výbor KSČ v Roudnici n. L. a OV KSČ v Litoměřicích. Od r. 1982 až do ploviny 80. let byl členem polooficiálního poradního orgánu předsedy Měst NV v Roudnici n. L. Jaroslava Malečka, který již tehdy usiloval o jistou obnovu Podřipského muzea, ale na zásah OV KSČ přestal být svoláván.

Jaroslav Černý patří mezi zakládající členy Společnosti Podřipské muzeum. Redigoval první ročník muzejní ročenky Vlastivědný sborník Podřipsko/ roč. 1990/. Činnost Jaroslava Černého, který v současné době působí jako zástupce ředitele II. základní školy v Roudnici n. L., byla oceněna na památném shromáždění věnovaném otázkám kultury v podřipském regionu právě před 10 lety - dne 23. ledna v roudnickém Řípu.

Přidat komentář může pouze přihlášený uživatel.

Kamera - HORA ŘÍP

POČASÍ NA PODŘIPSKU

TEPLOTA

SRÁŽKY

Alpská restaurace - přijďte ochutnat naše speciality     Stavebniny Straškov - Stavte s námi     Vaněk plus s.r.o. - Uhelné sklady     Agrotip - Ing. Blažek - Zemědělská technika     Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem     Lobkowicz Evets     www.mlekozvrazkova.cz - informace o mléčném automatu ve Vražkové a Škodově statku     e-vany - kvalitní česká vana přímo od výrobce     Ginkozahrady     Petr Benetka - nejen umělecký kovář a zámečník     Duoton     MojePodřipsko.cz