ČLÁNKY
Osvobození Roudnice nad Labem - 1945 (Hora Říp a okolí - Historie) Autor: MUDr. Ondřej Krajník
2008-06-02 23:07:40 Četlo: 5334 0 komentářů

Ve čtvrtek 29. 5. 2008 se konala přednáška pana Mgr. Jaroslava Černého s tématem osvobození Roudnice n. L. od německého fašismu v roce 1945. Akci organisoval spolek Říp a do jednoho ze salonů roudnického zámku si našlo cestu 21 účastníků.

Shlédli jsme na 200 unikátních archivních fotografií z květnových dní roku 1945.

Obr. 1: Internační tábor pro německé občany před odsunem do Německa na roudnickém zámku. Němci museli odklízet škody způsobené v Roudnici n. L. válkou.

Dozvěděli jsme se o zástupci velitele českého četnictva npor. Zahradníkovi, který už v noci na 5. 5. 1945 rozkázal strhnouti německé nápisy z veřejných budov v roudnickém okresu. V sousedních okresech a v Praze začal odboj až později- 5. 5. 1945 dopoledne. Postupně byli odzbrojeni němečtí vojáci v Roudnici n. L..


Na pravém břehu Labe vyjednávala česká delegace roudnických občanů s velkou kolonou německých vojáků, která dosahovala až na Zavadilu. Němci si chtěli zjednat průchod městem při odchodu na jih, avšak odmítali se nechat odzbrojit. Němcům bylo vyhrožováno střelbou na roudnický most z náměstí, kde však byly rozmístěny jen nepojízdné v květnu zabavené německé zbraně. Přesto se podařilo Němce přesvědčit, aby použili na přechod Labe most v Mělníce. Tato kolona pak byla po bojích zajata polskými vojáky v okolí Pšovky.


Dne 9. 5. 1945 měly být bombardovány německé pozice na pravém břehu Labe, ale 8 sovětských letadel shodilo v 10: 45 hodin přes 50 bomb i do prostoru města Roudnice n. L., kde bylo při náletu usmrceno 20 Čechů a 2 Němci.


Konečně 10. 5. 1945 vjíždí do Roudnice n. L. Rudá armáda pod vedením plukovníka Jefremenka. Válka, která v Evropě oficiálně skončila 9. 5. 1945, tak v Roudnici n. L. skončila až o den později.


Obr. 2: Oslavy osvobození v květnu 1945 na roudnické radnici, vyvěšeny byly vlajky všech vítězných mocností.


Smutnou kapitolou roudnických dějin, která dosud není uzavřena je zabití 18 německých vojáků v internačním táboře, který se nacházel na roudnickém zámku v srpnu 1945. Oběti byly vystaveny na roudnickém náměstí a místo jejich pohřbení není známo. Hrůzy války pak doznívali ještě dlouhou dobu.


Obr. 3: Na obrázku zcela vlevo přednášející pan učitel Mgr. Jaroslav Černý


Děkujeme za kvalitní přednášku a těšíme se na další spolupráci.

Přidat komentář může pouze přihlášený uživatel.

Kamera - HORA ŘÍP

POČASÍ NA PODŘIPSKU

TEPLOTA

SRÁŽKY

Alpská restaurace - přijďte ochutnat naše speciality     Stavebniny Straškov - Stavte s námi     Vaněk plus s.r.o. - Uhelné sklady     Agrotip - Ing. Blažek - Zemědělská technika     Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem     Lobkowicz Evets     www.mlekozvrazkova.cz - informace o mléčném automatu ve Vražkové a Škodově statku     e-vany - kvalitní česká vana přímo od výrobce     Ginkozahrady     Petr Benetka - nejen umělecký kovář a zámečník     Duoton     MojePodřipsko.cz