AKTUALITY
17. listopad 1989, 2012 2013-11-17 16:54:00

Proč je mezi státními svátky 17. listopad tak pozitivně vnímán?

Protože se v tento den opakovaně zvedla vlna odporu svobodných občanů proti totalitě.

Poprvé v roce 1939 v době fašistické okupace, tehdy bez okamžitého efektu, protože Němci naši republiku okupovali ještě dlouhých 6 let.

Naposledy v roce 1989, kdy se občané vzbouřili proti komunistické totalitě a pozitivní výsledek demonstrací byl zřetelný během několika týdnů.

V našich podmínkách roudnických bych rád vzpomenul ještě jeden 17. listopad a to ten loňský.

V roce 2012 se občané Podřipska postavili proti rozhodnutí politiků okamžitě zrušit akutní nemocnici v Roudnici nad Labem. Nátlakové rozhodnutí poslalo Roudnici nad Labem mezi města jen lokálního významu. Rozhodnutí nebylo podpořeno argumenty, nebylo dopředu diskutováno, bylo to klasické "o nás bez nás". A teď se dostáváme k největšímu rozdílu proti předchozím památným 17. listopadům. Tato občanská neposlušnost využila demokratických možností obyvatel a špatné rozhodnutí politiků a zájmových skupin dokázala poprvé v dějinách prosadit bez obětí na životech a bez úrazů. Nikdo nebyl násilně umlčován, občané využili největší výhody demokracie a tou je svoboda.  Rychle začali podepisovat petici za zachování nemocnice, dokázali ve svobodných volbách vyměnit regionální politiky/ senátor, krajští zastupitelé/ a po ročním boji dokázali svou vůli stvrdit na demonstraci před nemocnicí, které se zúčastnilo 5 000 lidí.  

Je dobře, že jsme na vlastní kůži zažili výhody, které nám 17. listopad 1989 dal. Umožnil nám dále využívat moderní nemocnici, která byla úřední mocí po 137 letech fungování již zrušená. O to větší hrdost budeme V Roudnici nad Labem vždy pociťovat při každoročních oslavách výročí 17. listopadu.

Porodnice za září a říjen přivedla na svět 58 miminek. Interna, chirurgie a dětské oddělení v roce 2013 ošetřují zatím více pacientů než v roce 2011. Díky tomu přežívá nemocnice mezi dalšími 95 akutními nemocnicemi v ČR a navíc bez dotací. Děkujeme. 

 

17. listopad 2012

Vyvrcholením občanské neposlušnosti na Podřipsku byla velká demonstrace před nemocnicí dne 17. listopadu 2012.

Autor: MUDr. Ondřej Krajník

Kamera - HORA ŘÍP

POČASÍ NA PODŘIPSKU

TEPLOTA

SRÁŽKY

Alpská restaurace - přijďte ochutnat naše speciality     Stavebniny Straškov - Stavte s námi     Vaněk plus s.r.o. - Uhelné sklady     Agrotip - Ing. Blažek - Zemědělská technika     Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem     Lobkowicz Evets     www.mlekozvrazkova.cz - informace o mléčném automatu ve Vražkové a Škodově statku     e-vany - kvalitní česká vana přímo od výrobce     Ginkozahrady     Petr Benetka - nejen umělecký kovář a zámečník     Duoton     MojePodřipsko.cz