AKTUALITY
Ochutnávka vín - 13.05.2011 2011-07-02 21:41:35

  Ochutnávka vína

 

  Dne 13.5. 2011 se uskutečnila dlouho očekávaná akce Spolku Říp – ochutnávka vína. Bíle víno jsme už ochutnali, a tak bylo na řadě červené. Této akce se však zůčastnil omezený počet členů spolku. Dva z členů totiž slavili druhý den životní jubileum, a museli svoji oslavu bezchybně připravit. Degustace se uskutečnila v Sokolském domě. Díky Filipe.

  Vína zakoupená k ochutnávce, uvádím i s krátkou charakteristikou.

    1) Modrý portugal – Víno má rubínovou barvu a jemnou květinovou vůni. Chuť je příjemná až sametová, jemně natrpklá. Modrý portugal je lehčí víno s menším obsahem kyselin. Odrůda je nejvíc rozšířena ve střední Evropě.

    2) Pinot Noir - Barva vína bývá rubínová až cihlově červená, ve vůni lze zachytit aroma jahod, ostružin či třešní, u vyzrálých vín pak povidel, sušených švestek a hořké čokolády. Vína jsou plná a vhodná k dlouhodobému skladování, jejich charakter je různý podle oblasti, v níž se pěstuje.

    3) Svatovavřinecké - 2008 - Barva vína je tmavě červená, granátová až fialová. Vůni má výrazně višňovou, někdy až černorybízovou. Chuť má plnou, drsnější, s ovocnými tóny a výrazně odrůdovým charakterem. Má zajímavě strukturované třísloviny. Ve vůni a chuti můžeme hledat višně, černý rybíz, u lahvově zralých dobrých ročníků povidla. Svatovavřinecké je stará francouzská odrůda, geneticky příbuzná s burgundskými odrůdami.

    4) Fratava - Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké, ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou, chuťově velmi příjemné. Vína se dají konzumovat jako mladá, ale jsou vhodná i na dlouhodobé uskladnění.

   5) Jeviněves – Vavřinecké

   6) Jeviněves – Cabernet

   7) Pinot Noir – pozdní sběr. Bylo první z přívlastkových vín určených k ochutnávce. Pozdní sběry jsou vyráběny z dobře vyzrálých hroznů, takže se často vyznačují výrazným odrůdovým charakterem. Vína bývají spíše polosuchá; při vyzrálejších hroznech by obsah alkoholu u suchého vína mohl překročit 14%. U sladkých vín pak obsah alkoholu nepřekračuje 11%.

   8) Pinot Noir – výběr z hroznů. Další z přívlastkových vín. Vyzrálost hroznů bývá u těchto vín prakticky vždy nadprůměrná, a to nejen co do obsahu cukru, ale i charakteru. Výběry z hroznů jsou nejčastěji polosladká vína s obsahem alkoholu kolem 13%. Méně sladká vína je možné použít k doplnění kvalitních jídel, sladší se pro gastronomické účely hodí méně a jsou vhodná spíše k přípitkům, vychutnání "jen tak" a podobně.

    9) Svatovavřinecké – pozdní sběr – 2008. Víno suché. Sytá, intenzivní rubínová barva, vůně svěží, bohatá, typicky odrůdová po švestkových povidlech. V chuti je víno sametově vyzrálé, extraktivní, hladké a má sametovou tříslovinku.

  10) Svatovavřinecké – pozdní sběr – 2006. Toto víno se od předchozího vína na první pohled lišilo pouze rokem sklizně.

 

  Po úvodní přípravě, nakrájení sýrů, přípravě vody, odzátkovaní a zalepení etiket vín se rozběhla vlastní ochutnávka. V nalévání vín jsme se střídali. Po krátké ochutnávce, posouzení pohledem a čichem, následovala další dávka vína, prokládaná několika druhy sýra a klobásy. Takto vše zdárně pokračovalo až k poslední láhvi se zalepenou etiketou.

  Po krátké poradě a dohodnutí dalšího postupu jsme začali slepovat etikety. Rychlým sečtením všech správných tipů jsme zjistili, že máme vítěze dva.

  Petr K. i Petr S. poznali 5 druhů, což je 50 procentní úspěšnost!

 

 Na závěr ještě konečné pořadí vín:

1-Svatovavřinecké – pozdní sběr-2008

2-Pinot Noir – výběr z hroznů

3-Fratava

                                   

    Pořadí dalších degustátoru stejně jako pořadí dalších vín neuvádíme.

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Mudra

Kamera - HORA ŘÍP

POČASÍ NA PODŘIPSKU

TEPLOTA

SRÁŽKY

Alpská restaurace - přijďte ochutnat naše speciality     Stavebniny Straškov - Stavte s námi     Vaněk plus s.r.o. - Uhelné sklady     Agrotip - Ing. Blažek - Zemědělská technika     Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem     Lobkowicz Evets     www.mlekozvrazkova.cz - informace o mléčném automatu ve Vražkové a Škodově statku     e-vany - kvalitní česká vana přímo od výrobce     Ginkozahrady     Petr Benetka - nejen umělecký kovář a zámečník     Duoton     MojePodřipsko.cz